Min egen oplevelse
Jeg oplever tit, at mange nye klienter kan være bange for eller frygte at lave særlige bevægelser eller øvelser. Det kan jeg godt forstå, pga. Det narrativ der er om styrketræning. Jeg har selv haft det i mange år særligt relateret til “butt-wink” i squat, rund ryg i dødløft (sågar rund ryg i rows), “slippe spændet med skulderbladene” osv.
Den logiske vej er selvfølgelig at kigge på skadesrisikoen gennem statistisk, der fortæller os at skadesrisikoen er meget lav [1], men det giver de færreste klienter meget sikkerhed. Da de fleste af os kommer til at tænke: “Hvordan kan jeg vide, at det ikke er mig, som er en del af den (mindre end) ene procent, det bliver skadet?”
Hvis du prøver at vrikke om, kan du så det?
Jeg plejer at bruge denne analogi, for at illustrere hvordan de øvelser vi laver er sikre.
Hvis du prøver at rejse dig op, og aktivt forsøger at vrikke om på anklen. Kan du så det? Selv hvis jeg lovede dig en stor sum penge, så ville du sandsynligvis have meget svært ved det. Det skyldes, at dit nervesystem beskytter dig. Du vil opleve smerte før “brudgrænse”, og det er lige præcis derfor styrketræning er så sikkert. Det er netop fordi, at du lave bevægelser under kontrollede forhold, hvor (medmindre du er rigtig upopulær i træningscenteret), at der ikke kommer nogen fra siden og tackler dig, mens du laver dine øvelser.
Så når du laver øvelser, langsomt og kontrolleret, hvor du bestemmer vægten, du bestemmer hvor meget og hvor mange gange, så er risikoen for skader meget lav. Det er også en af årsagerne til, at styrketræning bliver brugt flittigt i genoptræning og skadesforbyggende træning.
Du kan selvfølgelig lave for meget, for tungt, med for lidt hvile, for ofte osv., men når du laver øvelser som du selv kontrollerer, så kan du gøre det med stor sikkerhed. Derfor vil skadesrisikoen selvfølgelig også stige, hvis vi kigger på eliten, dem der træner for at konkurrere i diverse styrkesportsgrene, men den vil stadig være betydeligt lavere end i andre sportsgrene som fodbold, håndbold eller lignende.
Referencer
[1] Keogh, J. W., & Winwood, P. W. (2017). The epidemiology of injuries across the weight-training sports. Sports medicine, 47(3), 479-501.
Artiklen er baseret på mit instagram opslag
About the author : Christopher Dahl
Mit navn er Christopher Dahl, og jeg arbejder som personlig træner. Min mission er at give mine klienter mere frihed, både når det gælder bevægelse og kost.